Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte zamanında doldurtmaya gittiğimiz plakların yerini, tek tıkla internetten açtığımız şarkılara bıraktı. Müziğin dijitalleşmesi ile dükkan dükkan plak, kaset dağıtmak yerine dijital müzikleri dinlemekteyiz. Bununla beraber müzisyenler de dijital müzik dağıtım platformları ile anlaşıp, eserlerini bu platformlar üzerinden yayınlamaktalar. Acemi ya da profesyonel demeden emeğinin karşılığını müzisyene verebilen dijital müzik dağıtım platformları, aynı zamanda müzisyenlere daha da fazla avantaj sağlamaktadırlar. Bu avantajlardan yararlanıp daha da büyümek isteyen müzisyenlere sağlanan diğer fırsatlar, müzisyenin çok geniş bir kitleye sahip olmasını sağlıyor.
Dijital Dağıtım Platformunun Müzisyene Sağladığı Avantajlar
-Dijital müzik dağıtım platformları, anlaşmalı olduğu müzisyenin bütün haklarını korurlar. Kendinizi büyütme maksatlı dijital dağıtım platformları ile çalışan müzisyenler, şarkının dağıtımı karşılığında elde edilen bütün geliri sanatçıya vermektedir. Bu sayede müzisyenin hem hakları korunmuş olur hem de müzisyenin emeği karşılığında gerekli ilgi ve saygı gösterilmiş olur.
-Kendinizi daha kolay geliştirebilme imkanınız olur. Diğer müzisyenlerden ilham alarak şarkılarınız ve kliplerinize yenilikler katabilirsiniz. Aynı zamanda şarkınızı paylaştıktan sonra kendinize gelen özgüveni hissedip başarınıza başarı katacaksınız.
-Çok kısa zamanda müziğinizi, sizi hiç tanımayan çevrelere bile duyurabileceksiniz.
Müzik Dağıtım Firmaları
-iTunes, Apple tarafından geliştirilen müzik akış platformudur.
-Apple Music’te Apple tarafından geliştirilmiş müzik dinleme ve indirme platformudur. Aynı zamanda iTunes ile birlikte Türkiye’ye gelen ilk yabancı platformlardandır.
-Spotify, İsveç merkezli olup aynı zamanda podcast dinleme hizmeti de veriyor. Toplam kullanıcı sayısı 356 milyona ulaşan Spotify’da müziklere, direk isimleriyle, albüm isimleri ile, sanatçı isimleriyle ulaşabilmeniz mümkündür.
-Muud’da ise, mobil veya masaüstü uygulamadan erişime sunduğu 4 milyon yerli ve yabancı şarkıyı dinleme imkanı vardır. Premium aboneliğe sahip olan kullanıcılar, her ay belirli sayıda şarkıyı MP3 olarak indirebilmektedirler.
-Google Play Music, Google tarafından işletilen bir müzik akış platformudur. Bunun yanında Android işletim sistemi üzerine kurulmuştur. Üyeleri, ücretli abonelik aldıkları taktirde en fazla 6 aile üyesi için “Tam erişim paketi” mevcuttur.
-Tidal, 25 milyonun üzerinde şarkısı bulunmaktadır. 54 ülkede aktif olup abonelik tabanlıdır.
Fizy
Türkiye’de kurulmuş bir başarılı müzik dağıtım platformu var mı derseniz, evet var! Fizy 2008’de Ercan Yaris tarafından kurulmuştur. Kurulduktan hemen sonra, milyonlarda dinleyiciye ulaşmayı başarmıştır. Bu başarıdan sonra “The New York Times” gazetesi çerçevesinde “Yeni yılda denemeniz gereken üç internet sitesi” başlığı altında Fizy sitesi gösterildi. Sade arayüzü ve basit kullanımı ile Fizy, çok kısa sürede yüksek kullanıcı sayısına ulaştı. Bununla birlikte ise 2011’de “Dünyanın iyi müzik servisi” ödülünü kazandı.
Fizy kullanan bir kullanıcı, yerli ve yabancı olarak milyonlarca şarkıya erişebilmektedir. İster video ister şarkı halinde, telefonda veya tablette kullanılmaya açık milyonlarca içerik vardır. Aynı zamanda Fizy kullanırken şarkı aralarında reklam izleme gibi bir zorunluluğunuz da olmamaktadır. Arama akışlarına göre kullanıcıya göre düzenlenen müzik listelerine de erişim imkanı vardır.
Fizy ile ilgili kullanıcıların aklında bir çok soru oluşmaktadır. Bunları teker teker inceleyip cevaplayalım.
-Fizy uygulamasından müzik dinlerken mobil veri paketimden harcar mıyım?
Turkcell hattına sahip olan ve Fizy de aboneliği olan üyeler, Fizy’ye mobil internet ile bağlanıp girdiklerinde herhangi bir harcama olmaz. Uygulama üzerinde sadece Twitter ve Facebook’a giriş sağlanırken, mobil veriden harcar. Bu da standart ücretlendirmenin aynısıdır, daha fazlası gitmez.
-İnternetim olmadan müzik dinlemek istiyorum. Ne yapmalıyım?
Ekstra müzik üyeliği paketini edinerek, beğendiğiniz şarkılardan oluşan müzik listelerini çevrimdışı moda alabilir ve telefonunuz herhangi bir internete ve mobil veriye bağlı değilken de sınırsız bir şekilde kullanabilirsiniz.
-Ekstra Müzik paketi ile müziklerimi çevrimdışı bir şekilde nasıl dinlerim?
Menü üzerinden “Listelerim” kısmına girin. Çevrimdışı dinlemek istediğiniz listeyi seçin. Sayfada “çevrim dışı dinle” butonunu açın ve çevrimdışına alınan şarkıların turunculaşmasını bekleyin. Artık bu listeleri internetiniz olmadan da dinleyebilirsiniz.
-iPhone’umdan uygulamayı silersem, indirdiğim şarkılar gider mi?
Evet giderler. İndirdiğiniz şarkılara tekrar erişim sağlayabilmek için uygulamayı tekrar edinmeniz gerekir. Müzik arşivim sekmesine girip indirimlerim kısmına tıklamanız, indirdiğiniz şarkılara tekrardan ulaşmanız için yeterli olacaktır.