Dijital Dağıtım
  • 7 Aralık 2021
  • admin
  • 0

Dijital dağıtım, müzisyenin bütün haklarını kendisine sağlayarak emeğinin dijital müzik dağıtım platformlarında yayınlamaktır. Bununla ilgilenen belirli şirketler vardır. Müzisyen bu şirketlerden istediğine başvurduktan sonra, gerekli işlemler yapılarak şarkı dijital müzik dağıtım platformlarında yayınlanmaktadır. Aynı zamanda dijital müzik dağıtım platformlarının müzisyene sağladığı bir çok avantaj vardır.

Dijital Müzik Dağıtım Platformlarının Avantajları Nelerdir?

-Dijital müzik dağıtımı, müzisyenin bütün haklarını onun için korur. Tanınabilmek ve kitlenizi genişletebilmek için dijital müzik dağıtım platformlarını seçtiğiniz zaman, bu yolda elde edilen bütün kazanç müzisyene ait olacaktır. Bu sayede müzisyenin emeğine gösterilmesi gerekilen ilgi ve saygı verilmektedir.

-Müzisyenin kendini geliştirebilmesi için önünde fırsatlar olacaktır. Platformunda bulunan daha başka müzisyenlerden ilham alarak, gittikçe kendini değiştirecek ve geliştirecektir.

-Kısa zaman içerisinde çok geniş bir kitleye sahip olma imkanı veren dijital müzik dağıtım platformları, sizin de çalışmalarınıza bağlı olarak bulunduğunuz noktadan daha yukarıya çıkmanıza imkan sağlayacaktır.

Müzik evrenine profesyonel bir biçimde atılmak isteyen müzisyenlerin en büyük isteklerinden birisi tabi ki çok büyük sayılara ulaşmaktır. Bu sayıyı müzik dağıtım şirketleri sayesinde görebilmektedirler. Müzisyenler, bu geniş kitleye ulaştıktan sonra kendilerinde oldukça fazla bir özgüven artışı yaşamaktadırlar. Bu özgüvenle de başarı isteği uyanmaktadır.

En İyi Dijital Müzik Dağıtım Platformları Hangileridir?

-İlk sıraya iTunes ve Apple Music’i yazabiliriz. Bu iki isim Apple markasının indirme ve aynı zamanda dinleme servisidir. Türkiye’ye gelen ilk yabancı platformlardır.

-Spotify, İsveç merkezli bir müzik veri akışı servisidir. Aynı zamanda podcast dinleme servisi de hizmetleri aralarındadır. Toplam kullanıcısı 356 milyon olan Spotify’da, müziklere sanatçı, plak şirketi, tür ya da çalma listesi olarak erişilebilir. 

-Fizy, merkezi Türkiye’de olup bir müzik dinleme ve müzik akış platformudur. Şu anda Türkiye’nin müzik dinleme platformlarının öncüleri olarak gelmektedir. Limitli sürümü dünyanın her yerinden indirilebilir şekilde olmakla birlikte aktif olarak; Türkiye, Almanya, Ukrayna, Belarus ve KKTC’de ücretli ve ücretsiz üyelik sistemleri ile erişime açık bir şekildedir.

-Muud, önceden Türk Telekom Müzik olarak bilinirdi. Platformun anlaşmalı olduğu plak şirketlerinin sahip olduğu yaklaşık 4 milyon yerli ve yabancı şarkı mevcuttur. Premium üyeliğe sahip olan kullanıcılar her ay sınırlı bir sayıda şarkıyı MP3 olarak indirebilmektedirler.

-Deezer, web tabanlı bir platform olmasıyla birlikte çevrimdışı şarkı dinleme imkanı da sunar. Fransa’da kurulup, Türkiye’de ki erişilebilirliği ise 2013 Eylül ayında sağlandı.

-Google Play Music, Android işletim sistemi üzerine kurulu bir müzik dinleme platformudur. Ücretli üyelik satın alan kullanıcılar, en fazla 6 aile üyesi için “Tam erişim” paketine 14,99 ABD doları ödemektedirler. Bu paketi satın alan kullanıcılar, Google Play’den kitaplıklarına ekleyebilecekleri parçalar alabilmektedirler. Standart hesaplara sahip kullanıcılar ise kütüphanelerine maksimum 50.000 şarkı yükleyebilir ve dinleyebilmektedirler.

-Tidal, 25 milyonun üzerinde şarkısı var iken, aynı zamanda 54 ülkede erişilebilir durumdadır. Aynı zamanda abonelik tabanlıdır.

-YouTube Music,  YouTube tarafından geliştirilen müzik platformudur. Müzik akışına yönelik özel bir arayüzü kullanıcıya gösteren YouTube Music, kullanıcının türlere, oynatma listelerine göre YouTube’daki şarkılara göz atmasına olanak tanır. Premium aboneliği, reklamsız oynatmaya, yalnızca arka planda oynatmaya ve çevrimdışı dinlemeye de olanak tanır. Aynı zamanda çevrimiçi iken içerik indirip çevrimdışı iken oynatma hizmeti de bulunur.

-Amazon Music, Amazon tarafından işletilen bir müzik akış platformudur.

-Vevo, internet üzerinden yayın sağlayan bir video klip hizmetidir. İngiltere’de kurulmuş olup 2009’da yayınlara atılmıştır.

-Shazam, şahsi bilgisayarlar, akıllı telefon ve tabletler için bir uygulamadır. Cihazın mikrofonu sayesinde, etraftaki oynatılan sesi tanıyarak kullanıcıya şarkının ismini, sanatçısını söyleyebilmektedir. 2013 Aralık tarihinde CEO’ya göre Shazam, dünya sıralamasında ilk on uygulamadan biriydi.

-Groove Music, Microsoft tarafından geliştirilmiştir. Windows ve Xbox ürünlerinin yanında Android ve iOS uygulamaları sayesinde de hizmet verebilmektedir. Groove Music Pass, hizmet kataloğundan sınırsız bir şekilde akış sağlar. Abonelik üzerine kurulu bir hizmet olup zamanında reklam destekli idi. Reklam destekli akış katmanlılığı 2014’de kesildi.

VidZone, Londra merkezli olup, Sony tarafından işletilen, dünyanın en büyük çevrimiçi müzik video hizmetlerinden birisidir. 100.000’den fazla videoya sahip olup hepsinde tam HD video oynatma özelliğini taşır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir