Müzisyenin kendine ait olan bütün haklarını müzisyen için saklayan dijital müzik dağıtım platformları bu haklar sayesinde emekten elde edilen bütün geliri müzisyene vermektedir. Bu dağıtım ile ilgilenen belirli şirketler vardır. Müzisyen bu şirketlerden istediğine başvurabilmektedir. Bu başvurudan sonra lazım olan işlemlerden sonra şarkı dijital ortamda yayınlanır. Bunların yanı sıra dijital müzik dağıtım platformlarının anlaşmalar çerçevesinde müzisyene sağladığı bir çok avantaj vardır.
Dijital Müzik Dağıtım Platformlarının Avantajları Nelerdir?
-Dijital müzik dağıtımı, müzisyenin tüm haklarını korur. Kitlenizi genişletebilmek ve daha da yükseklere çıkabilmek için dijital müzik dağıtım platformları ile anlaşmayı seçtiğiniz zaman, elde edilen bütün gelir tamamen size ait olur. Bu sayede hem müzisyenin hakları korunmuş hem de emeğinin karşılığında gerekli bütün ilgi ve saygıyı alabilmektesiniz.
-Müzisyenin kendisini geliştirmesi, dijital müzik dağıtım platformlarında daha rahat olacaktır. Hem kendisine gelen özgüven sayesinde hem de platformda bulunan öbür müzisyenlerden alacağı ilham sayesinde daha da başarılı olacaktır.
-Çok kısa zaman içerisinde oldukça geniş bir kitleye sahip olabileceksiniz. Sizin de müzik yayınlanmadan önce ve sonrasında çabalarınıza bağlı olarak durmadan bir kitle kazanacaksınız.
Peki En Başarılı Müzik Dağıtım Platformları Hangileridir?
-Listenin başına iTunes ve Apple Music’i yazmamız yanlış olmaz. Bu ikili Apple markasının indirme ve dinleme servisidir. Aynı zamanda Türkiye’ye gelen ilk yabancı platformlardır.
-İsveç merkezli bir müzik platformu olan Spotify, aynı zamanda podcast servisi de verebilmektedir. Var olan toplam kullanıcısayısı 356 milyondur. Bu platformda, müziklere sanaçtı, plak şirketi çalma listesi ya da doğrudan isim olarak erişilebilir.
-Fizzy, Türkiye’de kurulmuş bir müzik dinleme platformudur. Şu anda Türkiye’nin müzik dinleme platformlarında önemli sıralarda yer almaktadır. Sınırlı versiyonu dünyanın her yerinden erişilebilir bir şekilde olmakla birlikte aktif olarak Türkiye, Almanya, Ukrayna, Belarus ve KKTC’de ücretli ve ücretsiz üyelik olanakları da vardır.
-Muud, daha önceleri Türk Telekom Müzik olarak da bilinirdi. Firmanın anlaşmalı olduğu plak şirketlerinin bünyesinde, yaklaşık 4 milyon yerli ve yabancı olmak üzere şarkılar, Muud’un bilgisayar yani masaüstü veya mobil uygulamaları üzerinden erişilebilir durumdadır. Her ay sınırlı bir sayıda şarkıyı MP3 olarak indirme imkanı, Premium aboneliği olan üyelere verilebilmektedir.
-Deezer web tabanlı bir servistir. Bu serviste kullanıcılar çevrimdışı olarak da farklı cihazlarda müzik dinleyebilirler. 56 milyondan fazla lisanslı parçasıyla birlikte 12 milyon aylık aktif üyeye sahiptir. Deezer, Fransa’da kurulmuştur. Türkiye’de ise 2013 yılında kullanıma açılmıştır.
-Tidal, abonelik tabanlı ve 54 ülkede aktif, 25 milyonun üzerinde şarkı bulundurmaktadır.
-Google Play Music, Android işletim sistemi tabanlı, Google tarafından işletilen bir müzik platformu idi. Üyelikleri ücretli bir şekilde alan kullanıcılar, en fazla 6 aile üyesi için “Tam erişim” paketine 14.99 ABD doları ödemektedirler. Satın alma işleminden sonra kullanıcılar, Google Play’in müzik mağazası üzerinden kitaplıkları için ek parçalar satın alabilmektedirler. Standart hesaplara sahip kullanıcılar ise kütüphanelerine en fazla 50.000 şarkı yükleyebilmektedirler.
-YouTube Music, YouTube tarafından geliştirilen bir platformdur. Müzik akışlarına göre özel bir arayüzü kullanıcıya sunan YouTube Music, kullanıcının tür, oynatla listesine göre şarkı aramasına imkan verir. Premium aboneliği aynı zamanda kullanıcının çevrimiçi iken video indirip, çevrimdışı iken indirilen videoları izlemesine, arka planda oynatılmaya olanak sağlar.
-Groove Music dijital bir müzik platformudur. Microsoft tarafından geliştirilmiş olup, Windows ve Xbox’ın yanında Android ve iOS uygulamaları sayesinde de erişilebilir bir durumdadır. Groove Music Pass, hizmet kataloğundan sınırsız bir akış sağlar.
-MixRadio küresel bir müzik hizmeti idi. Kullanıcının müzik zevkini öğrenmeyi ve zevkine göre şarkılar sunmayı amaçlamıştı. Herhangi bir ücret talep etmeden çalma listesinde dinleme imkanı, ve yine ücretsiz olarak cihazla yerel olarak dinlemek için listeleri indirme fırsatı sunulmuştu.
-Bloom.fm, ücretsiz bir müzik platformudur. Londra merkezli olup mobil odaklı bir müzik platformu idi. Müzik keşfetme araçlarını, bir kütüphane oynatıcısını ve aynı zamanda 22 milyondan daha fazla şarkıdan oluşan kataloğu bir ara getirmiştir. Bloom, sadece Birleşik Krallık üzerinde iOS ve Android’de çalışmakta idi. Eylül 2013 dahilinde yaklaşık 22 milyon içerikte dahil olmak üzere hizmet kullanılabilir hale geldi.