İşe başladıkları andan itibaren çok büyük bir kitleye ulaşmayı hedefleyen müzisyenlerin, yapması gereken en önemli şey dijital müzik dağıtım platformları ile çalışmaktır. Hem bütün emeklerinin karşılığını alacaklardır hem de kısa zamanda çok geniş bir kitleye hitap edebileceklerdir. Bunların yanında dijital müzik dağıtım platformlarının müzisyen için birçok avantajları vardır. Peki bunlar nedir?
Dijital Müzik Dağıtım Şirketleri ile Çalışmanın Avantajları
-Dijital müzik dağıtım platformları sayesinde müzisyenlerin kendilerinde hissettikleri özgüven ve platformdaki başka müzisyenlerden ilham almaları sayesinde kendilerini kısa zamanda oldukça büyük ölçüde geliştirebiliyorlar.
-Dijital müzik dağıtım platformlarıyla anlaşmaları çerçevesinde, şarkı paylaşıldığı andan itibaren ne kadar gelir elde ediliyorsa bu gelirin hepsi müzisyene verilmektedir. Bu sayede hem müzisyenin hakları korunmuş olmaktadır hem de emeğinin karşılığında gerekli ilgi ve alakayı almış olmaktadır.
-Kısa sürede büyük kitleye sahip olma imkanı veren dijital müzik dağıtım platformları, şarkı çıkmadan önce ve şarkı çıktıktan sonra müzisyenin yine çabasına bağlı olarak, müzisyenin kendisini geliştirmesine ve daha yükseklere çıkmasına imkan veriyor. Şarkı çıkmadan önce sosyal medya hesaplarınızda yapacağınız reklamlarla ve şarkı çıktıktan sonra şarkı linkinizi yine sosyal medya hesaplarınız üzerinden paylaşmanız daha da geniş bir kitle sağlayacaktır.
İlerleyen teknoloji ile birlikte tek tek link kopyalamak, onları teker teker indirip herhangi bir program aracılığı ile telefona MP3 formatında yüklemek zorunda değiliz artık. İstediğimiz şarkıyı, albümü tek tıkla bulup saniyeler içerisinde dinleyebiliyoruz. Bize bu imkanları sağlayan dijital müzik distribütörleri ne iş yaparlar?
-Müzisyenin anlaştığı firmalar, genellikle bütün platformlarla anlaşmalı olduğu için şarkıyı gerekli platforma yüklerler.
-Şirket, müzisyenin şarkısını yüklemeden önce şarkı ile ilgili bazı detayları öğrenmek, bilmek zorundadır.
-Şirket, lazım olan bütün bilgileri öğrendikten sonra, şarkının belirtilen tarihte yayınlanması için belirtilen platforma şarkıyı gönderir.
-Şarkı gerekli platformda gerekli saatte yayınlandıktan sonra, müzisyene ait bütün telif gelirlerini kontrol eder.
-Şarkının kopyalanması, çalınması gibi bir durumda müzik sahibine telif raporu gönderilir.
Dijital Müzik Dağıtım Distribütörleri
Dijital müzik dağıtım distribütörleri, müzisyenlerin video kliplerini veya şarkılarını dinleyicilere ulaştıran şahıstır. Müzisyenin, şarkının dağıtım kısmını kafasına takmadan kendi işi ile ilgilenebilmesi için, dijital müzik dağıtım distribütörünün işini iyi bilir birisinin seçilmesi gerekir. Dijital müzik dağıtım distribütörünün işini iyi yapması sonucunda müzisyen bu kısımla ilgilenmez ve kendini tamamen kendi müziği ile ilgilenir.
Dijital müzik dağıtımı da hemen hemen fiziksel müzik dağıtımı ile aynı şekilde çalışır. Dijital müzik dağıtımının farkı fiziksel müzik dağıtımında dükkanlara plaklar, kasetler bırakılır, dijital dağıtımda ise şarkılar dijital bir formatta dağıtılır. Müzik Spotify, iTunes, AmazonMP3 tarzında çevrimiçi müzik dinleme platformlarına gönderilir.
Yani kısacağı bir müzisyen için emeğinin karşılığını alabilmek, işlerini kolaylaştıracak birinin olması, geniş kitlelere ulaşabilmek çok önemlidir. Emeğinin karşılığını dijital müzik dağıtım platformları ile çalışarak eksiksiz bir şekilde halledebilecek olan müzisyenler aynı zamanda da geniş kitlelere bu sayede ulaşabileceklerdir. Doğru bir dijital müzik dağıtım distribütörleri seçtikleri taktirde işleri oldukça kolaylamış olacaktır. Peki bu dijital müzik dağıtım platformları nelerdir?
En İyi Dijital Müzik Dağıtım Platformları Hangileridir?
-Listemizin ilk sırasına iTunes ve Apple Music’i yazabiliriz. Bu iki platform Apple’ın indirme ve dinleme servisidir. Aynı zamanda Türkiye’ye gelen ilk yabancı platformlardır.
-Spotify, merkezi İsveç olup toplam kullanıcısı 356 milyondur. Müziklere direk isimleriyle, albüm ismi ile, oynatma listeleri ile erişim imkanı da bulunmaktadır. Aynı zamanda podcast dinleme servisi de mevcuttur.
-Fizy ise Türkiye’deki bir müzik platformudur. Şu anda Türkiye’nin müzik dinleme platformlarının önde gelenleridir. Limitli versiyonu dünyanın her yerinden indirilebilir bir şekildedir. Aktif olarak Türkiye, KKTC, Belarus, Almanya’da ücretli ve ücretsiz üyelikleri de bulunmaktadır.
-Muud, daha önceleri Türk Telekom Müzik olarak da bilinirdi. Platformun anlaşması olan plak şirketlerin sahip olduğu ortalama 4 milyon yerli ve yabancı şarkı mevcuttur. Bu şarkılara Muud’un bilgisayar sürümü veya mobil uygulamaları üzerinden ulaşabilmekteyiz. Premium üyeliği satın almış kullanıcıların ise her ay belirli bir sayıda şarkıyı MP3 olarak indirebilme imkanları vardır.
-Tidal, 54 ülkede kullanılabilir durumdadır ve bünyesinde 25 milyondan fazla şarkı barındırmaktadır. Aynı zamanda abonelik tabanlıdır.